Blog Image

Vijfde leerjaar - De Grote Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 3e kleuterklas.

Smulkrokodillen

Uncategorized Posted on 26 september 2024 18:56

De voorbije week was opnieuw goed gevuld. We ontdekten verder hoe de oude Grieken en Romeinen leefden en wat wij allemaal van hen geleerd hebben. Vandaag stond de eerste grote toets Frans én de eerste spreekoefening op het programma. Wat een inzet en zin om deze nieuwe taal te leren. Iedereen deed super zijn best, ondanks wat kleine zenuwen hier en daar. De kinderen leren veel van en met elkaar. Vorige week vrijdag stonden we de hele namiddag in de keuken. We maakten heerlijke gezonde smulkrokodillen om de verjaardag van juf te vieren. Enkele groepjes maakten van komkommers de krokodillen, andere groepjes maakten lekkere stokjes met jonge kaas, mozzarella, tomaatjes, appel, peer, bosbessen, augurken, olijven, kippeballetjes… We sloten de week af met een smulmomentje samen met het 6de. Zij hadden nog een verrassing voor ons. Ze brachten een prachtig toneeltje waarin ze het boek ‘De zusjes Kriegel’ voorstelden. Rond dit boek zullen we binnenkort allerlei taalactiviteiten doen.



Lezen is fun

Uncategorized Posted on 19 september 2024 17:57

Ook deze week werd er heel wat gelezen in het 5de leerjaar.

Op maandagochtend lezen de kinderen samen met het 2de leerjaar. Een heel belangrijke taak! Ze nemen de kindjes mee in het verhaaltje, fantaseren samen over de titel, dromen weg bij de tekeningen en helpen hen sterker te worden in het lezen. Fantastisch hoe ik dan de groten uit het 5de een pluim hoor geven aan hun kleine vriend of vriendinnetje! Op donderdag was het heerlijk warm, misschien wel één van de laatste echte zomerse dagen. Na onze lessen over de oude Grieken trokken we het laatste lesuur naar buiten met een eigen leesboek. Onze nieuwe slacklines komen zelf hierbij van pas.



Harde werkers

Uncategorized Posted on 12 september 2024 18:39

Wat een harde werkers in het 5de leerjaar! We herhalen volop de leerstof wiskunde van het 4de leerjaar, zodat we klaar zijn voor heel wat nieuws. Ondertussen verkennen we de Franse taal. Niet eenvoudig, want hoe een woord geschreven wordt, komt vaak niet overeen met de uitspraak. We vallen soms over onze eigen tong. Oefenen dus! In WO hebben we al heel wat gebabbeld over sociale media. Hoe gebruiken we die? Hoeveel? Waarom? Wat kan er mislopen en hoe lossen we het op?

Dit jaar bouwen we ook verder aan ons leesplezier. En in het 5de leerjaar is dat zeker aanwezig! Na een toets wiskunde bijvoorbeeld geniet iedereen ervan om in alle rust weg te duiken in een boek. De kinderen zoeken een hoekje in de klas om volop te genieten van hun boek.



Samen bouwen

Uncategorized Posted on 5 september 2024 16:49

Je hebt het al gezien, er verandert heel wat op onze school. De nieuwe kleuterschool krijgt steeds meer vorm, het 3de en 4de leerjaar kreeg er een mezzanine bij, op de speelplaats ontdekten we de nieuwe slacklines en naast de grote trap staat nu een kleine tipi voor wie graag rustig een boek leest tijdens de speeltijd. Het thema dit jaar wordt dan ook ‘bouwen’. Maandag speelden we met de lagere school een spel rond bekende bouwwerken over de hele wereld. Ook in de klas ging het 5de en 6de leerjaar op zoek op het internet naar antwoorden en weetjes over bouwwerken in een eerste groepswerk. In de lessen wiskunde herhalen we volop de leerstof van het 4de leerjaar. Spannend waren vooral de eerste lessen Frans natuurlijk. We maakten al kennis met notre copain Lucas, qui aime le foot… En we leerden de handige website kennen waar we volop kunnen oefenen met deze nieuwe taal.